Przejdź do treści strony

Wyniki I etapu konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Garwolińskiego

Wyniki I etapu konkursu kulinarnego „Kasza w polskiej tradycji kulinarnej ziemi garwolińskiej”! 

Z radością ogłaszamy, że spośród 24 zgłoszeń, do II etapu konkursu zakwalifikowało się 14 Kół Gospodyń Wiejskich, których potrawy zdobyły najwyższe noty jury! 

Oto lista KGW, które zobaczymy w kolejnym etapie:

1️⃣ KGW w Żabiance – Kieszonki schabowe z kaszą gryczaną – 31 pkt
2️⃣ KGW „Zespół Iwowianki” w Iwowem – Gołąbki z kaszy jaglanej w sosie grzybowym – 33 pkt
3️⃣ KGW Kujawy – Pierogi z kaszą jęczmienną i pieczarkami – 33 pkt
4️⃣ KGW w Dąbrowie – Kotlety z kaszy gryczanej – 34 pkt
5️⃣ KGW „Damianowianki” w Damianowie – Gołąbki z kaszą jaglaną i cielęciną z sosem gąskowym – 34 pkt
6️⃣ KGW „Paryżanki” w Parysowie – Pieczona kiszka – 35 pkt
7️⃣ KGW „Goździczanki” w Goździku – Kotlety gryczane na marchewce z chrzanem i sosem grzybowym – 35 pkt
8️⃣ KGW w Starym Kębłowie – Wegetariański smalec z kaszy jaglanej – 35 pkt
9️⃣ KGW „Gocławianka” w Gocławiu – Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem – 37 pkt
🔟 KGW „Żelazna” w Żelaznej – Pajda chleba ze smalcem dietetycznym – 37 pkt
1️⃣1️⃣ KGiGW w Wildze – Leśne kluski wilżańskie – 38 pkt
1️⃣2️⃣ KGW w Więckowie „Niezapominajki” – Kapustne duety z kaszami – 38 pkt
1️⃣3️⃣ KGW „Mrokowianki” w Mrokowie – Sójki mazowieckie – 38 pkt
1️⃣4️⃣ KGW „Stoczkowianki Plus” w Stoczku – Gryczany skarb stoczka – 40 pkt

Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom i już teraz zapraszamy na finał, który odbędzie się 3 sierpnia podczas IV Festiwalu Etnograficznego Powiatu Garwolińskiego w Miętnem!